Vesipelastus (VEPE)
Teksti: Elina Esko
Vesipelastus (VEPE) on vauhdikas ja yhteisöllinen kesälaji, jossa harjoitetaan koiran kykyä toimia vedessä ja yhteistyössä ohjaajan kanssa. Vepe-koiran tulee uida mielellään ja tulla toimeen vieraidenkin ihmisten kanssa. Lisäksi koiran tulee ottaa mielellään suuhunsa erilaisia esineitä. Noutajilta nämä asiat sujuvat luonnostaan, joten ne ovat yleensä mainioita vesipelastajia.
Perustottelevaiselle noutajalle on usein helppo kouluttaa lajin alkeet ja harrastuksessa pääsee helposti vauhtiin kokematonkin ohjaaja. Vepessä kussakin kilpailuluokassa suoritetaan neljä tehtävää veteen rakennetulla radalla.
Tehtävät vaihtelevat luokittain ja sisältävät mm. hukkuvan pelastusta, esineen vientiä veneeseen ja veneen hinaamista. Tehtävissä tarvitaan paljon välineitä ja avustajia, joten vepen harrastaminen on helpointa aloittaa ohjatuissa harjoitusryhmissä, leireillä tai tutustumispäivissä, joita järjestävät monet yhdistykset ympäri Suomea.
Vesipelastus on newfoundlandinkoirien ja landseerien rodunomainen laji, mutta siinä voivat kilpailla myös muun rotuiset koirat suorittamalla soveltuvuuskokeen.
Koiralta vaaditaan kuitenkin riittäviä fyysisiä voimia, jotta se pystyy esimerkiksi vetämään venettä, jossa on ihmisiä kyydissä. Kaikki noutajarodut soveltuvat vepen harrastamiseen. Vepessä voi kilpailla tavoitteellisesti aina SM-tasolle saakka ja innokkaat voivat myös käydä ulkomailla kokeissa, mutta myös omaksi ja koiran iloksi harrastaminen onnistuu ilman kilpailutavoitteita. Koiran ohjaajalta vaaditaan reipasta asennetta, sillä harjoituksissa pitää oman koiran ohjaamisen lisäksi olla valmis avustamaan muita, rakentamaan rataa, soutamaan venettä ja esittämään hukkuvaa.
Vepessä kastuu ohjaaja ja joskus koirakin. Lajin hauskuus tempaa helposti mukaansa ja treeniporukoissa vallitsee yhdessä tekemisen meininki. Mikäli vepessä kilpaileminen kiinnostaa, sääntöihin voi tutustua Kennelliiton sivuilla.